Odkryj historię

MeliMelum

Odkryj historię

unnamed (1)W Meli Melum rozwijamy to, co Polska ma w sobie najlepszego. Polska słynie z wyśmienitych jabłek i nasze marzenie to stworzenie najlepszego cydru na świecie. Jesienią 2013 roku zadebiutowaliśmy z Meli Melum – cydrem z klasą – w najlepszych wrocławskich restauracjach, kawiarniach i klubach i wciąż poszerzamy grono miłośników Meli Melum. Zapraszamy do poznania historii jedynego cydru sygnowanego jednorożcem.

Jesienią 2011 roku, Piotr Czekierda, późniejszy pomysłodawca Meli Melum, był na służbowym wyjeździe w Tuluzie, we Francji. W jednym z tamtejszych lokali poprosił o regionalną specjalność, którą okazała się być pieczona kaczka. Kelner pytany o propozycję trunku do tej potrawy zaproponował cydr. Dziś może wydawać się to mało prawdopodobne, ale reakcją na tą propozycję kelnera było pytanie „- A co to jest cydr?”. Pierwszy kontakt z tym lekkim, musującym, niskoalkoholowym napojem z jabłek był bardzo przyjemny.

 

„Zacząłem po prostu łączyć fakty. Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie, które słyną ze swojej jakości. Zadałem sobie pytanie, jak to możliwe, że nie produkuje się u nas dobrego cydru? Kiedyś myślałem o własnej winnicy, którą jednak zamieniłem na wyrób cydru premium. Byliśmy jednymi z pierwszych w Polsce i to była bardzo dobra decyzja” – wspomina Piotr Czekierda.

unnamed (4)Latem 2012 w Lenartowicach, w dworku w którym mieszka Piotr Kolbusz, obecny współwłaściciel marki Melum Melum, Piotr Czekierda poprowadził prezentację pt. „Czy cydr może stać się przebojem w Polsce?”. Panowie jednogłośnie odrzekli, że tak.

Kolejne miesiące marzeń o polskim cydrze, który wzbogaci naszą kulturę, przebiegały od pierwszych, domowych prób do rozpoczęcia profesjonalnej produkcji. Swoje pierwsze cydry Piotr Czekierda nastawiał wspólnie z żoną Katarzyną, psychologiem i pracownikiem naukowym.
Wyniki prób spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem ze strony przyjaciół i znajomych. „- Myślałem, że zajmę się cydrem za kilka lat, ale kiedy poczęstowaliśmy cydrem naszego proboszcza i ten zapytał po co chcę tyle czekać robiąc coś tak pysznego, postanowiłem, że przyspieszymy” – śmieje się Piotr Czekierda.

Późnym latem 2012 w dworku w Lenartowicach, dzisiejszym Domu Cydru, przeprowadzono kolejne cydrowe próby. „Nie wszystkie wyszły tak, jak zakładaliśmy. Udało nam się niechcący wyprodukować sporo dobrego octu jabłkowego. A przy okazji zepsuć dwa miksery mojej żony” – opowiada Piotr Kolbusz, który dostrzega duży potencjał w cydrowym pomyśle. Bardzo dobrze wypadły również testy kulinarne: cydr doskonale pasował do kaczek, pasztetów, serów i tart. Zimą 2012 roku do zespołu Meli Melum dołączył Dariusz Mącarz, który odkrył cydr w Niemczech i rozpoczął intensywną pracę nad polskim cydrem premium. Po kilku miesiącach szukania odpowiednich składników i receptur, we wrześniu 2013 roku Meli Melum pojawił się na rynku.

unnamed (6)W ramach Programu Mozart Urzędu Miejskiego Wrocławia, Meli Melum w latach 2013 – 2014 nawiązało współpracę z dr Joanną Chmielewską z Uniwersytetu Przyrodniczego.
W tym czasie mocno podnieśliśmy naszą kompetencję w zakresie produkcji cydru na którą wpływają jakość moszczu jabłkowego, rodzaj drożdży, proces fermentacji. Regularnie testujemy nowe cydry i realizujemy projekt znalezienia najlepszej receptury cydru z polskich jabłek.

W marcu 2014 roku z powodzeniem zaprezentowaliśmy Meli Melum na Targach Tavola w Belgii, na których oferowana jest jakościowa żywność i napoje. Jakość Meli Melum została doceniona także przez branżowych dziennikarzy i sommelierów – pisali o nas m.in. Forbes, Manstream, Kocham Bąbelki, Kraina Cydru, Gazeta Wrocławska i Gazeta Wyborcza.

W Polsce dojrzewają wybitne, słynne na całym świecie jabłka.
Cieszmy się, że wreszcie możemy cieszyć się doskonałym napojem, który z nich powstaje.
W Meli Melum rozwijamy to, co Polska ma w sobie najlepszego.

WRÓĆ NA STRONĘ GŁÓWNĄ